Καταδίκη της Ελλάδας για την υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση στα σχολεία

cour de justice

Με απόφασή του που εκδόθηκε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου φέρνει τα πάνω κάτω ως προς τη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία.

 

Με την απόφασή του το δικαστήριο κρίνει ότι έχει παραβιαστεί το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου για το δικαίωμα στην εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Αναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε τις προσφυγές δύο οικογενειών από τη Μήλο και τη Σίφνο οι οποίες επιθυμούσαν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών. Αυτό δεν είχε καταστεί δυνατόν αφού σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας έπρεπε να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση ότι τα παιδιά δεν είναι Ορθόδοξα.

 

Το Δικαστήριο επεσήμανε ότι οι Αρχές δεν είχαν το δικαίωμα να υποχρεώσουν τους ιδιώτες να αποκαλύψουν τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις, υπογραμμίζοντας ότι, με βάση το σημερινό σύστημα στην Ελλάδα για την απαλλαγή των παιδιών από τη θρησκευτική εκπαίδευση, απαιτείται από τους γονείς να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση λέγοντας ότι τα παιδιά τους δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

 

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 8.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία, από κοινού, στους τρεις πρώτους υποψηφίους και το ίδιο ποσό, από κοινού, στον τέταρτο και στον πέμπτο αιτούντα.

 

Το ποσό των 6,566,52 ευρώ καταβλήθηκε στους τρεις πρώτους αιτούντες για δαπάνες και έξοδα. Υπενθυμίζεται ότι η εκδικασθείσα υπόθεση Παπαγεωργίου και άλλοι κατά Ελλάδας (αρ. 4762/18 και 6140/18) αφορούσε στην υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία και οι αιτούντες είναι πέντε Έλληνες υπήκοοι, γονείς και παιδιά, που ζουν στα μικρά ελληνικά νησιά Μήλος και Σίφνος. 

 

{loadmodule mod_random_image,call to action subscribe in articles}

 

Διορία τριών μηνών μέχρι την υλοποίηση της απόφασης

Πάντως προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, αφού το ελληνικό κράτος έχει διορία τριών μηνών ώστε να προσφύγει σε ανώτερο βαθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 

Συγκεκριμένα εντός διαστήματος τριών μηνών από την έκδοση της σημερινής απόφασης, κάθε ενδιαφερόμενος διάδικος μπορεί να ζητήσει την παραπομπή της στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως. Εάν υποβληθεί τέτοια αίτηση, μια σύνθεση από πέντε δικαστές θα αποφασίσει εάν η υπόθεση θα πρέπει να παραπεμφθεί για περαιτέρω εξέταση. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση θα δικαστεί με ακροαματική διαδικασία στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως και θα εκδοθεί τελική απόφαση. Εάν απορριφθεί το αίτημα, η απόφαση του Τμήματος θα κηρυχθεί τελική την ίδια ημέρα και θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εποπτεία της εκτέλεσής της.

 

Author

ELT News

ELT News