fbpx

Τα Αγγλικά Στην Ελλάδα: Πώς Μετατρέψαμε Ενα Αγαθό Σε Προϊόν..

Webooks Web Banner


monetising_education.jpgΤο ερώτημα είναι απλό, όταν αποκτάμε ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας σημαίνει ότι έχουμε και τις αντίστοιχες γνώσεις;

 

Τι ακριβώς είναι το Προϊόν;

 

Το προϊόν είναι οι  “Πιστοποιήσεις Γλωσσομάθειας” , τα γνωστά ως  “ Lower” και “Proficiency”, και  η Ελληνική αγορά κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ των 23 διαφορετικών πιστοποιητικών γλωσσομάθειας για το επίπεδο Β2 και 17 για το επίπεδο Γ2….

 

Το ερώτημα μένει στο γιατί η γνώση στην Ελλάδα είχε τόση ανάγκη να πιστοποιηθεί σε τόση έκταση και με τόση ποικιλία και τι ακριβώς σημαίνει αυτή η πιστοποίηση; 

 

By Jimmy Kouniakis / Founder & Director of Studies-Mellon FLS

Ο λόγος είναι απλός,  έχοντας ως κύριο εργοδότη το Ελληνικό δημόσιο για πάνω από 3 δεκαετίες, σε μία χώρα όπου κανείς και τίποτα δεν αξιολογείται και με την έλευση του Α.Σ.Ε.Π ως απόλυτου κριτή, η γνώση ως γνώση ΔΕΝ ήταν πλέον το ζητούμενο και έτσι  η “γρήγορη” πιστοποίηση έγινε αυτοσκοπός.

 

Η γνώση των Αγγλικών μετατράπηκε σε “μόρια” για πρόσληψη στο Δημόσιο.

 

30 Μόρια για Β2 “Lower” και 60 Μόρια με το Γ2 “Proficiency”.

 

Έτσι η Ελληνική κοινωνία μπήκε σε έναν αγώνα δρόμου συλλογής πιστοποιητικών - Αγγλικά, Γαλλικά, Υπολογιστών -θυμόμαστε την φρενίτιδα με το ECDL. Τι απέγιναν αυτά ή τα ξεχάσαμε μέσα στην κρίση; 

 

Ήρθε όμως η κρίση για να βάλει τέλος τόσο στο Α.Σ.Ε.Π και το Κράτος - Εργοδότη όσο και στο Ελληνικό όνειρο της μόνιμης και ασφαλούς.

 

Και με τα νέα δεδομένα μήπως εμείς αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την γνώση και την πιστοποίηση; Μάλλον όχι, θα έλεγα.

 

Η τόση μεγάλη ποικιλία πιστοποιητικών επέτρεψε λοιπόν να διαφοροποιηθεί και η διδασκαλία, μιας και το να μαθαίνεις μια γλώσσα για να ανταποκριθείς στις ανάγκες ενός διαγωνίσματος είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική από το να την μαθαίνεις ως κοινωνική & επικοινωνιακή δεξιότητα. 

 

Ένα πιστοποιητικό είναι ένα γραπτό διαγώνισμα που μπορεί να αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ασκήσεις πολλαπλών επιλογών αλλά και ασκήσεων τις οποίες κάποιος μπορεί να “μάθει” να αντιμετωπίζει.

 

Είναι πια επιστημονικά τεκμηριωμένο βάση των μελετών και των ευρημάτων της Νευρο-επιστήμης και της Εκπαιδευτικής ψυχολογίας πως όταν κάνουμε ταχύρρυθμη εκπαίδευση οι πληροφορίες παραμένουν στην βραχυπρόθεσμη μνήμη για πολύ πιο σύντομο διάστημα από όταν γίνονται με βιωματικό τρόπο.

 

Σε αυτό λοιπόν συμβάλαμε ΟΛΟΙ, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, οι εκδοτικοί οίκοι, τα ιδιαίτερα μαθήματα αλλά και συνολικά οι γονείς και η Ελληνική κοινωνία που επιδόθηκαν σε έναν αγώνα ταχύτητας και συγκέντρωσης χαρτιών, πιστοποιήσεων και μορίων.

 

Ήρθε λοιπόν η εποχή για επαναπροσδιορισμό & επανεξέταση των στόχων και των αναγκών των παιδιών μας. 

 

Η παγκόσμια οικονομία είναι πια μια, ψηφιακή και μιλάει ΜΟΝΟ Αγγλικά ….

 

Οι δεξιότητες που απαιτούνται για την επαγγελματική επιβίωση των παιδιών μας έχουν αλλάξει και έχουν ελάχιστη σχέση με τα  πιστοποιητικά αλλά με την απόλυτη ανάγκη του να έχουν τα παιδιά μας ΑΡΙΣΤΗ γνώση της Αγγλικής Γλώσσας σε επικοινωνιακό και πρακτικό επίπεδο.

 

 Οι απαιτήσεις και προσδοκίες μας ως κοινωνία δυστυχώς όμως λίγο έχουν αλλάξει. Με άλλα λόγια, “Να τελειώνει το παιδί μου με τα Αγγλικά για να αφοσιωθεί με το διάβασμα στο Λύκειο”.

 

Αυτό μεταφράζεται στο να πιστοποιηθεί -συνήθως έως το Β2 επίπεδο - όσο πιο γρήγορα γίνεται, να αφήσει τα Αγγλικά του για 1-3 χρόνια και να τα ξαναρχίσει αργότερα αγνοώντας τις επιπτώσεις της έλλειψης επαφής με την γλώσσα που μόνο αρνητική επίδραση  μπορεί να έχει.

 

Και εδώ το ερώτημα του τι γίνεται με τα Αγγλικά όταν πραγματικά θα τους χρειαστούν μένει αναπάντητο…

 

Η Γνώση ως Αγαθό...

 

Το αγαθό είναι η γνώση, και η γνώση είναι αυτό που αποκτιέται με βιωματικό τρόπο, είναι αυτό που μένει και γίνεται κτήμα του μαθητή όταν γίνεται στο κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον.  

 

Βιωματική εκμάθηση σημαίνει και περιλαμβάνει:

  • Μαθαίνω στην τάξη (Εκεί είναι που συγκεντρώνονται καλύτερα)
  • Μαθαίνω παρέα με άλλα παιδιά (Κοινωνοικοποιούμαι - Αποκτώ αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση - Μοιράζομαι- Συμμετέχω)
  • Μαθαίνω καλύτερα όταν διασκεδάζω & Δημιουργώ (Τραγουδώ - Κινούμαι- Ζωγραφίζω - Παίζω στα Αγγλικά)
  • Σταδιακά εκτίθεμαι στη χρήση της γλώσσας - Φωνολογική- Γλωσσολογική - Εννοιολογική (Κάνω project - συζητώ - σκέφτομαι & γράφω στα Αγγλικά)
  • Μαθαίνω λεξιλόγιο μέσα από Ανάγνωση - Επεξήγηση- Ανάλυση Κειμένων (επικοινωνώ - ανταλλάσσω και εκφράζω  ιδέες - μαθαίνω να σκέφτομαι και να αναπτύσσω κριτική σκέψη)
  • Αποκτώ & Αναπτύσσω Κοινωνικές Δεξιότητες (Συνεργασία- Επικοινωνία - Κριτική Σκέψη & Δημιουργικότητα)

 

Η βιωματική εκπαίδευση έχει άμεση σχέση με την λειτουργία και την εμβάθυνση της γλώσσας σε πολιτισμικό, λειτουργικό και επικοινωνιακό επίπεδο και αυτό ΔΕΝ γίνεται προσπερνώντας επίπεδα - τάξεις, ούτε επιτυγχάνεται με αγώνα ταχύτητας.

 

 Σίγουρα πάντως ΔΕΝ γίνεται με το να διδάσκονται τα παιδιά Αγγλικά που είναι εξ ορισμού μια κοινωνική δεξιότητα στο σαλόνι του σπιτιού τους όσο μπορείτε και εσείς να μαγειρέψετε φαγητό στη κρεβατοκάμαρά σας.

 

Τα σύγχρονα και οργανωμένα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση τόσο στην εναρμόνιση με τις πιο σύγχρονες μεθοδολογίες διδασκαλίας, την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην τάξη όσο και την εκμάθηση δεξιοτήτων όπως η συνεργασία,  η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η επικοινωνία.

 

Αυτές είναι οι δεξιότητες του 21ου αιώνα που το Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο αγνοεί καν πως υπάρχουν.

 

 Η απόκτηση γνώσης ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ μπορεί να είναι αγώνας ταχύτητας.

Τα Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας θα φτάσουν τα παιδιά μας μέχρι την πόρτα της συνέντευξης για δουλειά. Οταν περάσουν το κατώφλι όμως θα χρειαστούν γνώσεις για να πάρουν τη θέση καθώς και κοινωνικές και ψηφιακές δεξιότητες.

 

Τα Αγγλικά είναι η πιο σίγουρη και πιο αναγκαία επένδυση στο αύριο των παιδιών μας, ας την κάνουμε με περίσσεια προσοχή, το πιο πιθανό είναι ότι θα κρίνει το ΜΕΛΛΟΝ τους…

 

 

Call To Action Subscribe2


elt excellence awards

Latest

Don’t be this teacher!

01 May 2020

I have this new hobby. I torture myself by visiting teachers’ fb groups, I read terrible things they write and I collect gems for my next workshop, “Don’t be t...

Nick Dellas talks about the Educational Leadership Association

01 May 2020

Nick Dellas is a teacher of English and a FLS owner who has been running Chronos School, one of the most successful FL schools in the greater Athens area, for...

Teaching is a passion - Learning is a passion

01 May 2020

The only way to be truly successful in any skill is to be passionate about it.  When people throw themselves into –say- sports, music or computer games an...

April 2020

01 May 2020

  Some of the topics featured in this month's ELT NEWS   The CiELL project team is developing open educational resources based on comics that are hig...

LanguageCert offers Online exams for candidates under the age of 16!

27 April 2020

Teaching and learning are rapidly moving online, catering to students of all ages across the globe. Exam delivery methods have been quick to follow. LanguageCe...

Latest Issue

© 2017 ELT NEWS. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.