fbpx

Ρύθμιση για τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή

Call To Action Subscribe2


8 ypourgeio paideias kerameos

Ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για την Ειδική Αγωγή, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα, που θα διδάσκουν στα τμήματα ένταξης (ΤΕ), καθώς και ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη, που θα καθορίζει την ανάγκη τοποθέτησης δεύτερου εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα διατεθούν για τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή.

 

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται ότι στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου φοιτούν 250 μαθητές, θα υπηρετεί ένας δάσκαλος, ενώ στην περίπτωση που φοιτούν περισσότεροι μαθητές και εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον δεκαπέντε μαθητές που έχουν διαγνωστεί με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή δημόσιο νοσοκομείο, θα τοποθετείται και δεύτερος εκπαιδευτικός.

 

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τοποθετούνται δύο εκπαιδευτικοί όπου φοιτούν 300 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί όταν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 300 και τουλάχιστον 15 από αυτούς έχουν διαγνωστεί με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς που αναφέρονται παραπάνω.

 

Μάλιστα, για τις ειδικότητες των φυσικών επιστημών (ΠΕ04) η ρύθμιση ορίζει ότι πλέον θα γίνεται βάσει ποσοστού: 42% για τους Φυσικούς, 20% για τους Χημικούς, 20% για τους Βιολόγους, 18% για τους Γεωλόγους.

 

Περσινές αιτήσεις

Η τωρινή ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας διαφέρει από την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερα σημεία. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυξήθηκε το όριο των μαθητών (από 270 σε 300) προκειμένου να υπολογίζονται περισσότεροι εκπαιδευτικοί ανά Τμήμα Ενταξης.

 

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε δύο φιλολόγους, έναν μαθηματικό και έναν φυσικό όταν ο αριθμός των μαθητών ήταν 270, ενώ τώρα ο αριθμός των μαθητών έχει αυξηθεί στους 300 και έχει αφαιρεθεί ο ένας φιλόλογος.

 

Επίσης στη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν ισοκατανομή ανά διεύθυνση εκπαίδευσης στον κλάδο των ειδικοτήτων του ΠΕ04, ενώ τώρα προβλέπεται ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί θα πηγαίνουν μόνο στα σχολεία με περισσότερους από 300 μαθητές, ενώ προστέθηκε και ο όρος των 15 παιδιών με αναπηρία ή διαγνωσμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

Βελτιωμένοι ωστόσο είναι οι όροι που αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου το όριο των μαθητών μειώθηκε από 270 σε 250 προκειμένου να τοποθετηθεί δεύτερος δάσκαλος στην τάξη.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεύτερη παράγραφος της ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία οι οργανικές θέσεις που θα προκύψουν από την παρούσα θα διατεθούν για την εξέταση των εμπρόθεσμων αιτήσεων μετάθεσης που έγιναν πέρυσι (2018-2019) και οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ όσες οργανικές θέσεις απομείνουν κενές θα διατεθούν για διορισμό.

 

Βέβαια, η πρόβλεψη έχει αξία μόνο αν οι μόνιμοι διορισμοί των 4.500 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής γίνουν πριν από τον Μάρτιο του 2020, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των μεταθέσεων, καθώς τότε όλες οι οργανικές θέσεις θα δοθούν κατ’ αρχήν στις μεταθέσεις για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και άρα η μεταβατικότητα της ρύθμισης δεν θα έχει καμία ουσιαστική ισχύ.

Πηγή: efsyn.gr

Subscribe Banner 2019

Latest

Πρώιμη Παρέμβαση: Προλαμβάνοντας τις πιθανές Μαθησιακές Δυσκολίες και μια επακόλουθη σχολική αποτυχία

22 January 2020

  Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολλή συζήτηση για τον έγκαιρο εντοπισμό των μαθησιακών δυσκολιών. Ο γενικός στόχος μιας τέτοιας συζήτησης είναι να καταφέρουμε να σχεδιάσουμε την παρέμβασή μας την...

How To Handle Students Who Make Classmates Laugh

15 January 2020

So you have this student, or maybe several, who during instructional time try to make their classmates laugh. Sometimes it’s just a look or whispered comment, but it can be a...

Ο πρώτος πρακτικός οδηγός για τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Δυσλεξία

13 January 2020

  Οι εκδόσεις Σπυρόπουλου σε συνεργασία με τον ειδικό παιδαγωγό Ιωάννη Α. Κοσμόπουλο κυκλοφορούν τον πρώτο, σε πανελλαδικό επίπεδο, πρακτικό οδηγό για τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Δυσλεξία.  ...

Goodbye Erasmus: Brits express anger after UK votes against much-loved EU student scheme

13 January 2020

  Britons who have studied around Europe have expressed anger and incredulity after the UK parliament voted not to seek to negotiate to continue the Erasmus student exchange programme after...

BULATS discontinued from end 2019

10 January 2020

BULATS retired at the end of 2019. It will be replaced with Linguaskill Business.   Linguaskill is a quick and convenient online test to help organisations check the English levels of...

© 2017 ELT NEWS. All Rights Reserved.