Το World Economic Forum παρουσίασε το Global Competitiveness Report, την ετήσια έκθεση του οργανισμού πάνω στην ανταγωνιστικότητα των χωρών. Τμήμα της συγκεκριμένης έκθεσης αξιολογεί και ταξινομεί τις χώρες βάση του εκπαιδευτικού συστήματος. Η βαθμολογία της κάθε χώρας, από το ένα ως το επτά, βασίζεται στο σύνολο των πολιτών που έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμιο ή αντίστοιχο ΤΕΙ.
Ισλανδία, 5.9
Η μικρή σκανδιναβική χώρα, με πληθυσμό μόλις 330 χιλιάδων κατοίκων, βρίσκεται ψηλά στη βαθμολογία παρόλο που η κρατική ετήσια δαπάνη είναι ελάχιστη.
Νέα Ζηλανδία, 5.9
Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο εκπαιδευμένες χώρες του κόσμου και σε αυτό συνδράμει το ιδιαίτερα καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Από τον Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ξεκίνησε τον σχεδιασμό online μαθημάτων ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να πηγαίνουν στο σχολείο συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα.
Αυστραλία, 5.9
Η Αυστραλία είναι χώρα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ενηλίκων που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Το 43% από των ενήλικων Αυστραλών έχει πάει σε κάποιο πανεπιστήμιο ή αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα μετά το σχολείο.
ΗΠΑ, 5.9
Τέσσερις στους δέκα Αμερικάνους έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Νορβηγία, 5.9
Η Νορβηγία έχει υψηλά επίπεδα φορολογίας και επενδύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης. Η ετήσια δαπάνη της ανά μαθητή φτάνει τα 13.000 ευρώ.
Δανία, 5.9
Η Δανία δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της στην εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ετήσιες δαπάνες της για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα φτάνουν το 7,9% του ΑΕΠ της χώρας.
Βέλγιο, 6.0
το Βέλγιο μόλις το 3% των πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι χωρίς δουλειά. Τα επίπεδα ανεργίας της χώρας είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως η διδασκαλία είναι ένα από τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα στο Βέλγιο με μέσο όρο μισθού 72.000 ευρώ ετησίως.
Ελβετία, 6.0
Το 86% ηλικίας 25-64 ετών, του Ελβετικού πληθυσμού, είναι απόφοιτοι λυκείου. Η Ελβετία δαπανά κατά μέσο όρο €14300 ανά μαθητή τον χρόνο.
Ολλανδία, 6.1
Οι Ολλανδοί βρίσκονται ψηλά σε πολλούς τομείς της παιδείας και της εκπαίδευσης. Το ένα τρίτο των Ολλανδών ηλικίας 25-64 ετών, διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου.
Φινλανδία, 6.2
Το φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι ευρέως αναγνωρισμένο. Χαρακτηριστικό είναι πως οι δάσκαλοι επιλέγονται πολύ προσεκτικά και ανήκουν στο 10% των κορυφαίων αποφοίτων ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην εκπαίδευση.
Σιγκαπούρη, 6.3
Σιγκαπούρη βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας και αυτό οφείλεται κυρίως στην αυστηρότητα αλλά και την ένταση του εκπαιδευτικού συστήματός της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μαθηματικά και τη Φυσική.