Πόσοι έφηβοι από αυτούς που τώρα κάθονται στα σχολικά θρανία θα γίνουν μελλοντικά επιχειρηματίες; Από ποιες περιοχές της χώρας προέρχονται και σε ποιους παραγωγικούς τομείς θα εργαστούν; Πόσοι απ’ αυτούς, άραγε, εξακολουθούν να έχουν το «όνειρο» μιας θέσης στο Δημόσιο και πόσοι θα κυνηγήσουν τους στόχους τους στο εξωτερικό;
Απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα έρχεται να δώσει κοινωνική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε ένα ευρύ δείγμα μαθητών Λυκείων από όλη την Ελλάδα (1.804 νέοι, ηλικίας 15-18 ετών) αποκαλύπτοντας συμπεριφορές και τάσεις των Ελλήνων εφήβων, για τα πιο σημαντικά θέματα που επηρεάζουν το μέλλον τους και το σύνολο της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του “Report Young Business Talents 2015” οι μισοί από τους νέους προ-πανεπιστημιακών σπουδών -το 42,50%- προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες επιχειρηματικές ή αυτο-απασχόλησης σαν μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία, περίπου ίδιο ποσοστό εφήβων επιθυμούν να εργασθούν ως ιδιωτικοί υπάλληλοι ή στελέχη, και μόνο το 15% επιθυμούν να εργαστούν ως δημόσιοι υπάλληλοι.
Αναφορικά με τον τρόπο που βλέπουν το μέλλον της απασχόλησης στην Ελλάδα οι γνώμες διίστανται: Το 36,3% των νέων βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, σε σύγκριση με το 33,1% που βλέπει το μέλλον με απαισιοδοξία.
Στα ευρήματα καταγράφεται μεγάλη προθυμία των σημερινών εφήβων να αλλάξουν τον τόπο διαμονής τους προκειμένου να εργαστούν με το 85,1% να δηλώνει ότι θα έφευγε από τη χώρα!
Οι μαθητές που ρωτήθηκαν, ομαδοποιήθηκαν σε πέντε μεγάλες ελληνικές γεωγραφικές περιφέρειες ώστε να περιοριστεί το περιθώριο σφάλματος και να εξαχθούν πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Οι περιφέρειες ήταν:
1. Αττική,
2. Δυτική Ελλάδα – Κεντρική Ελλάδα και Πελοπόννησος,
3. Μακεδονία,
4. Κρήτη – Ιόνια νησιά – Βόρειο και Νότιο Αιγαίο,
5. Ήπειρος – Θεσσαλία
Συνοπτικά τα σημαντικότερα ευρήματα του YBT Report 2015:
• Σχεδόν οι μισοί από τους νέους Έλληνες προ-πανεπιστημιακών σπουδών – το 42,50% – προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες επιχειρηματικές ή αυτο-απασχόλησης σαν μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία. To αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ήταν 48,3% και αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 12%.
• Αντίστοιχα, σε ποσοστό 42,2%, οι έφηβοι επιθυμούν να εργασθούν σαν ιδιωτικοί υπάλληλοι ή στελέχη, ενώ σε χαμηλό ποσοστό (15%) σαν δημόσιοι υπάλληλοι.
• Η στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα είναι σημαντικά διαφορετική ανάλογα με την περιοχή προέλευσης των νέων. Οι περιοχές με τους περισσότερους νέους δυνητικούς ‘επιχειρηματίες’ είναι αυτές της ομάδας περιοχών ‘Στερεά, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος’ με 47,2%, ακολουθούν με μικρή διαφορά αυτοί από τα Νησιά (46,2%), η Αττική (43,8%) και η Μακεδονία (42,5%), ενώ αυτοί της Ηπείρου και της Θεσσαλίας είναι οι λιγότερο ‘επιχειρηματικοί’ (32,2).
• Η έρευνα καταγράφει μεγάλη προθυμία των νέων από την Ελλάδα να αλλάξουν τον τόπο διαμονής τους προκειμένου να εργαστούν. Το 83,6% θα έκανε μετακίνηση από το νομό του για μια άλλη περιοχή της Ελλάδας, ενώ το 85,1% θα έφευγε από τη χώρα. Οι πιο ελκυστικές περιοχές στην Ελλάδα, με αυτή τη σειρά, είναι η Θεσσαλονίκη και η Αττική. Οι πιο ελκυστικές χώρες του εξωτερικού, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούν Γερμανία, Ελβετία, Αυστραλία και Γαλλία.
• Σε ερώτηση σχετικά με το πώς οι νέοι βλέπουν την κατάσταση της απασχόλησης σε μια περίοδο 5 ετών, οι αντιλήψεις έχουν ως εξής: Το 36,3% των νέων στην Ελλάδα βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, εκφράζοντας τη γνώμη ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη ή πολύ καλύτερη, σε σύγκριση με το 33,1% που βλέπει το μέλλον με απαισιοδοξία. Οι νέοι της Στερεάς & Δυτικής Ελλάδας, μαζί με αυτούς της Πελοποννήσου είναι οι πιο αισιόδοξοι με 45,7% ενώ οι νέοι από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι με 32,5%.