Ημερίδα Παιδοψυχολογίας: Κατανόηση και Υποστήριξη στην Ψυχολογία του Παιδιού και του Γονέα

Το diathematiko.gr και το Διεπιστημονικό Κέντρο Λόγου, Μαθησιακών & Αναπτυξιακών Δυσκολιών «Ανάπτυξη & Εκπαίδευση» διοργανώνουν ημερίδα παιδοψυχολογίας με εξειδικευμένους ομιλητές και θεματικές ενότητες που επικεντρώνονται στην παιδική ψυχολογία, την ανάπτυξη και την υποστήριξη γονέων. Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς με σκοπό την ενημέρωση και την προσφορά πρακτικών λύσεων σε σημαντικά ζητήματα παιδικής ανάπτυξης.

Στόχος της ημερίδας είναι η ανάλυση και η κατανόηση των ψυχολογικών αναγκών των παιδιών κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων όπως ο θάνατος κάποιου αγαπημένου, ένα διαζύγιο, ή άλλες στρεσογόνες συνθήκες. Η ημερίδα θα παρέχει επίσης στοιχεία για την ψυχολογία των παιδιών με αυτισμό, προσεγγίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους.

Τέλος θα αναλύσουμε την αναγκαιότητα θέσπισης ορίων και τη σημασία τους στην αυτονομία και αυτορρύθμιση των παιδιών, ενώ θα εξετάσουμε πρακτικές λύσεις για τη διαχείριση καταστάσεων όταν τα παιδιά δοκιμάζουν τα όρια.

Θεματικές Ενότητες και Ομιλητές

Θέμα: Ψυχολογική επίδραση δυσάρεστων καταστάσεων (ασθένεια, διαζύγιο, θάνατος) στα παιδιά και πώς τα αντιμετωπίζουμε

Εισηγήτρια: Κλαίρη Σειραδάκη, Παιδοψυχολόγος

Οι τραυματικές εμπειρίες όπως η ασθένεια, το διαζύγιο και ο θάνατος μπορούν να επηρεάσουν βαθιά την ψυχολογία των παιδιών. Στην ομιλία αυτή, θα αναλυθούν οι συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις τέτοιων γεγονότων και θα προταθούν στρατηγικές διαχείρισης από γονείς και εκπαιδευτικούς. Η κατανόηση αυτών των αναγκών είναι κρίσιμη για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

Θέμα: Αυτισμός - Κατανόηση και Υποστήριξη

Εισηγήτρια: Κατερίνα Θέου, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός

Η ομιλία θα επικεντρωθεί στην κατανόηση της φύσης του αυτισμού, την ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και τη σημασία της υποστήριξης των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους. Θα συζητηθούν επίσης πρακτικές στρατηγικές για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των παιδιών με αυτισμό.

Θέμα: Ψυχολογία των Γονέων - Αντιμετώπιση Προκλήσεων και η Επίδρασή τους στην Παιδική Ανάπτυξη

Εισηγήτρια: Κατερίνα Θέου, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός

Η ψυχική κατάσταση των γονέων μπορεί να επηρεάσει άμεσα την παιδική συμπεριφορά και ανάπτυξη. Η ομιλία θα εξετάσει τον αντίκτυπο των γονικών προκλήσεων και θα προτείνει τρόπους για τη διαχείριση του άγχους και την υποστήριξη της ψυχικής ευεξίας των γονέων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος για τα παιδιά.

Θέμα: Η Σημασία των Ορίων στην Παιδική Ανάπτυξη - Τεχνικές Οριοθέτησης και Διαχείριση Προκλήσεων όταν τα Παιδιά Δοκιμάζουν τα Όρια

Εισηγητής: Γεράσιμος Ρούσσος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Διεπιστημονικού Κέντρου Λόγου, Μαθησιακών & Αναπτυξιακών Δυσκολιών: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Η παρουσίαση εστιάζει στη σημασία των ορίων για την Παιδική και Εφηβική ανάπτυξη, με έμφαση στις τεχνικές οριοθέτησης και τον τρόπο που αυτές συμβάλλουν στην αυτονομία και την αυτορρύθμιση των παιδιών.

Επίσης, διερευνώνται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς, όταν τα παιδιά δοκιμάζουν τα όρια τους. Τέλος, παρουσιάζονται στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των προκλήσεων, ενθαρρύνοντας την καλλιέργεια συμπεριφορών, με στόχο την ενίσχυση υγιών οικογενειακών σχέσεων και την ανάπτυξη υπεύθυνων και ανεξάρτητων παιδιών.


Κάντε την εγγραφή σας εδώhttps://bit.ly/3Y5kMRS
Ημερομηνία: 24/11/2024
Ώρες Διεξαγωγής: 10:30 - 14:30
Κόστος συμμετοχής: €40.00 και για φοιτητές €30.00
Για ομαδικές εγγραφές ισχύουν επιπλέον εκπτώσεις: από 3-5 άτομα -15% και από 6 και πάνω -25%

Author

ELT News

ELT News