“Μα δεν ξέρει ακόμα τη διαφορά μεταξύ Present Simple και Present Continuous!”

element5 digital 352043 unsplash

Disclaimer: Αυτό δεν είναι ένα επιστημονικό άρθρο. Είναι η προσπάθειά μου ως επιστήμονα, να αναλύσω ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς, με απλό τρόπο.

by Maria Davou

Είναι αγαπημένο θέμα των γονιών. Τους βασανίζει, τους ταλανίζει, τους προβληματίζει. Είναι καθοριστικό στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός καθηγητή ή ενός συστήματος. Είναι θέμα συζήτησης στα παιδικά πάρτυ. Είναι το βασικό θέμα εξετάσεων στα παιδιά του δημοτικού στο μάθημα των αγγλικών. Είναι λόγος άγχους για τους καθηγητές αγγλικών. Είναι τέλος πάντων, Big Thing! H διαφορά μεταξύ Present Simple και Present Continuous!

Είναι μια διαφορά που υπάρχει στην αγγλική γλώσσα και για τον γονιό θεωρείται εξαιρετικά σημαντική στην εκμάθηση της γλώσσας.

Πάμε να δούμε όμως γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει ουσιαστική εκμάθηση αυτής της διαφοράς και τελικά πόση σημασία έχει.

1. Ο νους

Το παρόν το αντιλαμβανόμαστε ως ένα. Αν η πρώτη μας γλώσσα (όπως τα ελληνικά), δε χωρίζει το παρόν στα δύο (όπως τα αγγλικά), είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ δύσκολο να διαχωρίσουμε μεταξύ δύο διαφορετικών τρόπων να μιλήσουμε για το παρόν.

2. Οι όροι

Στα αγγλικά όνομάζουμε Continuous (ή Progressive) δηλ ‘συνεχές’ κάτι που αναφέρεται στο αντίθετο, δηλ στο στιγμιαίο ή το προσωρινό. Αντίθετα ονομάζουμε Simple (ή non progressive) κάτι που αναφέρεται στο συνεχές ή μόνιμο ή σταθερό. What a mess, ε;

3. H μορφολογία

Και για τους δύο χρόνους (που δεν ειναι καν χρόνοι αλλά aspects), χρειάζεται να κατακτήσουμε μια περίπλοκη μορφολογία (το -ing, το -s) και δυο βοηθητικά ρήματα (be & does). More mess!

4. Η χρήση (και οι κανόνες της)

Διδάσκουμε λοιπόν ένα σωρό κανόνες που λίγο μετά οι μαθητές ανακαλύπτουν πως ισχύουν από ελάχιστα ως καθόλου. Για παράδειγμα, τους λέμε πως ο Present Continuous χρησιμοποιείται για κάτι που γίνεται τώρα, για να ακούσουν έναν sportscaster να περιγράφει έναν αγώνα (που συμβαίνει τώρα) και να χρησιμοποιεί Present Simple. Επίσης οι native speakers όταν θέλουν να αναφερθούν στο παρόν χρησιμοποιούν σε ποσοστό πάνω από το 80%…Present Simple! Ενώ ο Present Continuous χρησιμοποιείται πολύ πιο συχνά για future arrangements. Even more mess!

Tι πρέπει να κάνει ο γονιός λοιπόν; Τη δουλειά του. Να μην ασχολείται με τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας, να μην ανησυχεί για τεχνητές διαφορές που δε γνωρίζει σε βάθος, να μην ταλαιπωρείται και να παίζει, να συζητά, να περνά υπέροχα με το παιδί του!

Τι πρέπει να κάνει ο καθηγητής; Να διαβάσει, να ενημερωθεί, να διαβάσει κι άλλο, να έχει επιστημονική κατάρτιση, να εκτεθεί στην αληθινή γλώσσα και να διδάξει αποτελεσματικά αυτά που έχουν σημασία.

Α και συμβουλή προς τους γονείς: αφήστε τα παιδιά να παίξουν! Η κατανόηση των aspects στα ρήματα στην αγγλική γλώσσα δεν θα έχει καμία επίπτωση στη ζωή τους. Ούτε στη γνώση και χρήση της αγγλικής γλώσσας!

Author

ELT News

ELT News