Με μόρια η εισαγωγή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Καταργείται η κλήρωση για την επιλογή των φοιτητών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε χθες ότι η επιλογή πλέον θα γίνεται με βάση κοινωνικά κριτήρια, τα οποία θα μοριοδοτούνται. Με τον τρόπο αυτό, πάντως, εγείρονται ερωτήματα για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ειδικότερα, στο ΕΑΠ τα τελευταία χρόνια προσφέρονται περί τις 10.000 θέσεις σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, με τη ζήτηση να είναι πολλαπλάσια. Ενδεικτικά για το 2015-16 οι αιτήσεις ήταν περί τις 39.000, για το 2014-15 ήταν 39.582 και για το 2013-14 υπεβλήθησαν 41.904 αιτήσεις. Η κ. Αναγνωστοπούλου στη Βουλή είχε μιλήσει για «ένα πανεπιστήμιο, το οποίο να μπορεί να πάρει ακόμη περισσότερο κόσμο και να δίνει και υποτροφίες σε αυτόν τον κόσμο, γιατί έχει και τη δυνατότητα».

Βέβαια, χθες, στελέχη του υπουργείου Παιδείας διευκρίνισαν ότι δεν γίνεται λόγος για αύξηση του αριθμού των θέσεων στο ΕΑΠ, αλλά θα δοθεί βάρος σε κοινωνικά κριτήρια για την επιλογή (π.χ. άνεργοι). Αντιθέτως, έχουν αποκλειστεί κριτήρια που σχετίζονται, π.χ., με τον βαθμό του απολυτηρίου.
Σαφώς η κλήρωση είναι ένα απολύτως «τυφλό» σύστημα και η εκπαίδευση δεν μπορεί να μπει στη λογική του τζόγου, όμως το μείζον θέμα είναι η διασφάλιση του αδιαβλήτου της επιλογής. Μάλιστα, ο αντίλογος που ακούγεται αναφέρει πως τα πτυχία του ΕΑΠ αποτελούν μέσο αναβάθμισης προσόντων των κατόχων τους και τα αξιοποιούν πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, που δεν ενδιαφέρονται για τη γνώση αλλά για τα «bonus» που προσφέρει το πτυχίο.

Η κ. Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε χθες επίσης τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διασύνδεσης των φοιτητών των ΑΕΙ με την εφορία (TAXIS) και τη στρατολογία, η οποία θα διευκολύνει τη γρηγορότερη ολοκλήρωση των μετεγγραφών των φοιτητών και την ικανοποίηση διαφόρων αιτημάτων τους που έχουν οικονομικά κριτήρια. Η ιδέα της πλατφόρμας είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά.

Παράλληλα, η κ. Αναγνωστοπούλου, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «Κ» την Τετάρτη 25/11, τόνισε ότι άμεσα θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να επιλυθούν θέματα που προκαλούν δυσλειτουργίες στα ΑΕΙ. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνεται διάταξη για επιστροφή της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές μονοπρόσωπων οργάνων (π.χ. πρυτάνεων) και τη συμμετοχή των φοιτητικών εκπροσώπων στα συλλογικά όργανα (π.χ. Σύγκλητος). 

Author

ELT News

ELT News