Περίπου 9.000 ευρώ κοστίζει η εξωσχολική υποστήριξη μαθητών του Λυκείου, στη διάρκεια και των τριών τάξεων, ποσό που αυξάνεται όταν περιλαμβάνονται και ιδιαίτερα μαθήματα!
Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που εκπονήθηκε από την εταιρία Palmos Analysis και παρουσιάσθηκε στο 34ο Πανελλαδικό Εκπαιδευτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών της εταιρίας Πασχάλη - Αλέξανδρο Τεμεκενίδη, πρόκειται στην ουσία για δύο έρευνες που καταγράφουν τη σημερινή κατάσταση στο χώρο της εξωσχολικής υποστήριξης των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και την εξέλιξή της στα χρόνια της κρίσης, από το 2009 και μετά. Επίσης, καταδεικνύουν τα φαινόμενα αποκλεισμού από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης των μαθητών που προέρχονται από αδύναμα κοινωνικά στρώματα και οι γονείς των οποίων δεν έχουν τη δυνατότητα να τους παρέχουν εξωσχολική υποστήριξη.
Οι έρευνες παραγγέλθηκαν από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) και έγιναν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα, συνολικά, περίπου 1000 γονέων και κηδεμόνων αποφοίτων Ενιαίου Λυκείου της τελευταίας πενταετίας (από το 2009 και μετά) και μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης κατά το 2015.
Τα βασικά ευρήματα των ερευνών συνοψίζονται στα εξής:
Οι μισοί (49%) μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης (Γυμνασίου και Λυκείου) έχουν σήμερα κάποιου είδους εξωσχολική στήριξη. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 340.000 μαθητές περίπου. Η εξωσχολική υποστήριξη αφορά σε διαφορετικό βαθμό του μαθητές του Γυμνασίου (30% - 95.000 μαθητές) και τους μαθητές του Λυκείου (66% - 245.000 μαθητές). Ωστόσο, το ποσοστό των μαθητών του Λυκείου που έχουν εξωσχολική υποστήριξη εμφανίζεται αισθητά μειωμένο σε σχέση με την περίοδο 2009 - 2013, όπου βρίσκονταν στο 80%. Επίσης, αισθητή είναι η επίδραση του εισοδηματικού επιπέδου στην παροχή εξωσχολικής υποστήριξης, καθώς σε οικογένειες με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 500 ευρώ πέφτει στο 29% ενώ σε οικογένειες με μηνιαίο εισόδημα άνω των 2000 ευρώ εκτοξεύεται στο 72%.
Υπάρχει σαφής υστέρηση της πρόσβασης των παιδιών των φτωχότερων οικογενειών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω της απουσίας εξωσχολικής υποστήριξης. Ενδεικτικά, ενώ το ποσοστό συμμετοχής των μαθητών που έχουν εξωσχολική υποστήριξη στις Πανελλήνιες Εξετάσεις βρίσκεται στο 97%, πέφτει εντυπωσιακά στο 64% μεταξύ των μαθητών που δεν υποστηρίζονται εξωσχολικά στο Λύκειο. Παράλληλα, ενώ το ποσοστό αποτυχίας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις βρίσκεται στο 12% μεταξύ των μαθητών που έχουν εξωσχολική στήριξη, τριπλασιάζεται μεταξύ των μαθητών χωρίς εξωσχολική στήριξη, φθάνοντας στο 35%. Επιπλέον, το ποσοστό επιτυχίας όσων μαθητών επιλέγουν τα ιδιαίτερα μαθήματα υπολείπεται, έστω και λίγο, του ποσοστού εκείνων που επιλέγουν κάποιο φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης (84% έναντι 88%).