Συναίνεση όλων των για να κλείσουν οι εκκρεμότητες σε όλες τις βαθμίδες

niki kerameos

 

Τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων συγκάλεσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, με θέμα «Ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου του Υπουργείου και άλλα θέματα αρμοδιότητας των Υπουργών.» Στόχος η ενημέρωση για την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ενός δεύτερου νομοσχεδίου μόνο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ζητώντας παράλληλα συναίνεση όλων των για να κλείσουν οι εκκρεμότητες σε όλες τις βαθμίδες.

 

Τα βασικά θέματα με μία ματιά:

Δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση

Στόχος είναι την επόμενη σχολική χρονιά, να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Να υπενθυμίσουμε ότι από τους 116 δήμους, 52 δήμους δεν είχαν τις υποδομές για να ξεκινήσει η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Παράλληλη στήριξη

Στην παράλληλη στήριξη ήδη έχουμε ένα ρεκόρ προσλήψεων 4949 προσλήψεων έναντι 1656 πέρυσι, έχουμε έγκριση σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού ολιγομελών τμημάτων, 1727 ολιγομελή τμήματα φέτος έναντι 1195 πέρυσι και δρομολογούνται νέες προσλήψεις αναπληρωτών για τα νέα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Όπως επίσης έχει επισπευσθεί η διαδικασία για το μόνιμο διορισμό 4500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, σύνδεση της αξιολόγησης με τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης, καθιέρωση ενός εσωτερικού προγράμματος κινητικότητας για φοιτητές μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων, στα πρότυπα του Erasmus, ΣΔΙΤ για την κάλυψη αναγκών των πανεπιστημίων, ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα και καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) και νέο πλαίσιο αξιολόγησης των πανεπιστημίων είναι θέματα που ρυθμίζει η κ. Κεραμέως.

 

Author

ELT News

ELT News