Οι κρατήσεις θέσεων μετά τις 15/2 διαχειρίζονται αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας του Ζoom. Επιλέξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο για δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο. https://bit.ly/3wgOPfn
Το σεμινάριο αυτό θα επικεντρωθεί στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και θα αναδείξει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης σε παιδιά και εφήβους.
Η διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι μία δια βίου νευροαναπτυξιακή διαταραχή και οδηγεί σε δυσλειτουργία σε ποικίλους τομείς της ζωής. Η καθημερινότητα του παιδιού, του εφήβου και του ενήλικα με ΔΕΠ-Υ και των οικογενειών τους είναι ένας ατελείωτος αγώνας επιβίωσης σε ένα μη φιλικό περιβάλλον.
Στο σεμινάριο αυτό θα αναδειχθεί ο κρίσιμος ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στην αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ. Θα εξεταστούν τρόποι υποστήριξης στο σπίτι και τεχνικές διαχείρισης μαθητών με ΔΕΠ-Υ στην τάξη, ενώ θα δοθούν συμβουλές προς εκπαιδευτικούς για αποτελεσματική διδασκαλία.
Επιπλέον, το σεμινάριο θα εξετάσει τις συνέπειες της ΔΕΠ-Υ (δευτερογενή συμπτώματα) και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο παιδί και την οικογένεια, με έμφαση στη γλωσσική ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση των γλωσσικών προκλήσεων που προκύπτουν από τη ΔΕΠ-Υ, περιλαμβάνοντας πρακτικές και προσαρμοσμένες μεθόδους διδασκαλίας για την αποτελεσματική υποστήριξή τους.
Η μεγαλύτερη επιρροή της ΔΕΠ-Υ παρατηρείται στον τομέα της αυτοεκτίμησης και στον ισχυρό δεσμό μεταξύ επιθετικότητας, ανυπακοής και κακής διαχείρισης του θυμού. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις στρατηγικές τροποποίησης της συμπεριφοράς.
Τέλος, στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν μελέτες περιστατικών (case studies) και θα δοθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με ΔΕΠ-Υ, με έμφαση στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ οικογένειας, σχολείου και εκπαιδευτικών.