Seminar: Διδάσκοντας σε Εφήβους – 24 Ιανουαρίου, Αθήνα

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη εποχή για κάθε άνθρωπο, αφού αποτελεί το κρίσιμο στάδιο πριν την ενηλικίωσή του. Την περίοδο αυτή συντελούνται μεγάλες βιολογικές, συναισθηματικές και ψυχικές αλλαγές που επιφέρουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, συγκρούσεις και αποστασιοποίηση από το οικογενειακό περιβάλλον. 

Σκοπός του σεμιναρίου είναι  να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον εσωτερικό κόσμο των εφήβων, να μάθουμε πώς να δημιουργήσουμε μια στενή σχέση  εμπιστοσύνης  και επικοινωνίας μαζί τους, να ξεκαθαρίσουμε την θέση των εκπαιδευτικών έναντι της εφηβικής παραβατικότητας και των καταχρήσεων και να προτείνουμε τρόπους διατήρησης της πειθαρχίας σε μια τάξη με εφήβους.

 

  14:30-15:00 - Προσέλευση & Καφές

15:00 - 16:00 - Θέλω να Είμαι Διαφορετικός, Αυτόνομος και Μαζί

Ομιλήτρια - Μιχαήλα Σταυροπούλου, ECP - Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Η εφηβεία είναι μια εξελικτική περίοδος που συχνά αντιμετωπίζεται με αμηχανία και νευρικότητα από τους εκπαιδευτικούς. Είναι αλήθεια πώς σε αυτή την περίοδο της ζωής συντελούνται σημαντικές αλλαγές σε οργανικό, γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο. ΑλλαΖΩ όμως σημαίνει και ΖΩ. Kαι ΖΩ σημαίνει "έχω ανάγκη να γίνω ένα ξεχωριστό άτομο". Σε αυτή λοιπόν την παρουσίαση, θα προσεγγίσουμε την εφηβεία από ψυχολογική, συναισθηματική, και νευροφυσιολογική οπτική, θα αναθεωρήσουμε στερεότυπα, θα προτείνουμε τρόπους επικοινωνίας, αλλά και θα προσπαθήσουμε να νιώσουμε έφηβοι ξανά. Τέλος θα προτείνουμε κάποιες βιωματικές τεχνικές για χρήση σε μια τάξη με εφήβους.


 16:00-16:30 - Διάλειμμα

16:30- 17:30 - Εξαρτήσεις και Εφηβεία

Ομιλητής - Ανδρέας Βουρλιόγκας, Κλινικός Ψυχολόγος,Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τομέα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η θεματική της εξαρτητικότητας αφορά κάθε άνθρωπο από την στιγμή της γέννησής του και καθόλη τη διάρκεια της ζωής. Ο τρόπος που βιώνουμε την προοδευτική διαδικασία της ψυχολογικής αυτονόμησης στα πρώτα μας χρόνια εγγράφει εντός του ψυχισμού ίχνη που αργότερα το παιδί, ο έφηβος ή ο ενήλικος θα ξαναβρεί, επαναλάβει και επεξεργαστεί περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικά για τη ζωή του. Ιδιαίτερα κατά την εφηβική ηλικία κάποιες παράμετροι της προσωπικότητας θα αναμετρηθούν με τις δοκιμασίες της ζωής και την ενδεχόμενη ευαλωτότητα προς τις εξαρτήσεις. Οι περισσότεροι έφηβοι θα φτάσουν σε μια στέρεη ψυχολογική βάση, άλλοι όμως θα δυσκολευτούν περισσότερο να επιτύχουν την απαιτούμενη ψυχολογική ασφάλεια. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την ποικιλία των αντικειμένων από τα οποία μπορεί να υπάρξει εξάρτηση, όπως ο καπνός, το αλκοόλ, ο τζόγος και η ινδική κάνναβη. Εξέχουσα θέση τα τελευταία χρόνια κρατούν μεταξύ των εφήβων και οι ηλεκτρονικές εξαρτήσεις. Θα αναφερθούμε ιδιαίτερα στις δύο τελευταίες κατηγορίες και θα ανιχνεύσουμε τους έμμεσους δείκτες τους από τη θέση του γονέα και του εκπαιδευτικού.


17:30 - 18:00 -  Διάλειμμα

18:00 - 19:00 - Πρακτικές Συμβουλές  για τη  Διαχείριση της Σχολικής Εφηβικής Τάξης 

Ομιλήτρια - Παναγιώτα Φρυτζαλά - Lecturer BA in TESOL, New York College

 
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον εκπαιδευτικό είναι η καλή διαχείριση της τάξης και ως εκ τούτου η διατήρηση της πειθαρχίας μέσα σε αυτή. Συνάμα αυτό αποτελεί και μέρος της διδακτικής εμπειρίας καθώς το σχολείο είναι ένας θεσμός που συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου και η πειθαρχία αποτελεί μέρος της κοινωνικής συνοχής, οπότε και πρέπει να διδάσκεται. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσίαση αφορά στους τρόπους αντιμετώπισης των πειθαρχικών προβλημάτων εντός της τάξης (δίνοντας πρακτικές συμβουλές) ώστε ο εκπαιδευτικός να μπορεί να επικεντρωθεί στη διαδικασία μάθησης απαλλαγμένος από τυχόν ενοχλητικές συμπεριφορές εκ μέρους των μαθητών. Η παρουσίαση αυτή έχει ως στόχο την καλλιέργεια του σεβασμού στο πρόσωπο του εκπαιδευτικού και όχι του φόβου, έτσι ώστε η διαδικασία μάθησης να είναι μια θετική εμπειρία τόσο για τον έφηβο μαθητή όσο και για τον εκπαιδευτικό.

 

Πληροφορίες
Ημερομηνία: 24 Ιανουαρίου 2016
Ώρες: 15:00 - 19:00
Τόπος: Αθήνα, Royal Olympic Hotel - Αθ. Διάκου 28
 - Metro: Ακρόπολις
Κόστος συμμετοχής: €30

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων καλέστε στο 2106712991.
Ώρες: 09:00-17:00

 

Author

ELT News

ELT News