Το Κοινωνικό Έργο του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης (Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης, E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) δίνει από την αρχή της λειτουργίας του ιδιαίτερη σημασία στο κοινωνικό έργο που προσφέρει.

Το έργο αυτό εκτείνεται από την εκπτωτική πολιτική που εφαρμόζεται σε ειδικές ομάδες εκπαιδευομένων μέχρι το σχεδιασμό και την υλοποίηση δωρεάν προγραμμάτων για ανέργους, άτομα με αναπηρία και ειδικές ομάδες εκπαιδευόμενων.

Εκπτωτική Πολιτική

Στα πλαίσια του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του ΕΚΠΑ οι οποίες προσφέρονται μέσω των αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ακολουθείται ειδική εκπτωτική πολιτική. Συγκεκριμένα, οι ομάδες που δικαιούνται έκπτωσης είναι οι ακόλουθες:

• Πολύτεκνοι και μέλη Πολύτεκνης Οικογένειας έκπτωση 20%

• Άτομα με ειδικές ανάγκες έκπτωση 20%

• Άνεργοι έκπτωση 25%

• Οικονομικά ασθενείς (εισόδημα<12.000) έκπτωση 15%

• Συγγένεια α΄ βαθμού με άλλο συμμετέχοντα έκπτωση 10%

• Υπάλληλοι ΕΚΠΑ έκπτωση 50%

Δωρεάν Προγράμματα για Άνεργους

Ειδικά, για την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ανέργων, το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) από τον Μάρτιο του 2010 επέκτεινε την κοινωνική του δράση παρέχοντας κατά διαστήματα δωρεάν εξ αποστάσεως Εκπαιδευτικά Προγράμματα Επιμόρφωσης Ανέργων.

Η σημαντική αύξηση του αριθμού των ανέργων που συντελέσθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, αποτέλεσε κίνητρο τόσο για την διάθεση αντίστοιχων εκπαιδευτικών κύκλων όσο και για την αύξηση του αριθμού των διατιθέμενων προγραμμάτων, ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες για εκπαίδευση που εντοπίζονται στο ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα σε ανέργους να αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις και ικανότητες που θα αποτελέσουν τα εφόδια για την ένταξή ή επανένταξή τους στην ιδιαιτέρως απαιτητική ελληνική αγορά εργασίας.

Από τον Μάρτιο του 2010 έως σήμερα έχουν διατεθεί εντελώς δωρεάν επτά (7) Εκπαιδευτικά Προγράμματα διάρκειας δύο μηνών έκαστο. Τα εν λόγω προγράμματα δεν περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής εκπαιδευτική υποστήριξη και ο τίτλος που χορηγείται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων είναι «Βεβαίωση Παρακολούθησης». Οι τίτλοι των προγραμμάτων είναι οι ακόλουθοι:

• Οργάνωση Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

• Βασικά Βήματα Έναρξης και Λειτουργίας των Επιχειρήσεων

• Η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στο Νέο Οικονομικό Περιβάλλον

• Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Πώλησης Τραπεζικών Προϊόντων

• Στέλεχος Πωλήσεων

• Marketing και Επικοινωνία

• Αλλαγή Επαγγέλματος : Τουρισμός

Ο συνολικός αριθμός συμμετοχών για τους τέσσερις κύκλους που έχουν διατεθεί ανήλθε σε 498, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε γυναίκες ηλικίας 25 έως 34 χρονών με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επιτυχία των προαναφερθέντων προγραμμάτων συνίσταται τόσο στην ικανοποιητική συμμετοχή που επέδειξαν οι εκπαιδευόμενοι όσο και στο βαθμό ικανοποίησης που εκφράστηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων και αφορούσε στη δομή του εκπαιδευτικού υλικού, και κατ' επέκταση των γνώσεων που αποκόμισαν.


Δωρεάν Προγράμματα για Άτομα με Μειωμένη ή Καθόλου Όραση

Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης έχει επίσης διαθέσει από το Μάρτιο του 2011 μέχρι σήμερα, δύο προγράμματα εντελώς δωρεάν για άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση στα παρακάτω αντικείμενα:

• Ανάπτυξη και Διαχείριση Προσωπικών Δεξιοτήτων

• Η σύγχρονη Επιχειρηματικότητα

Τα προγράμματα σχεδιάστηκαν με βάση τις απαιτήσεις για την ειδική ομάδα ατόμων που προορίζονται, καθώς και με βάση τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να παρακολουθούν με ευχαρίστηση και ευχρηστία τα προγράμματα.

Ο συνολικός αριθμός συμμετοχών ανήλθε σε 10 άτομα και χορηγήθηκε βεβαίωση παρακολούθησης.

Δωρεάν Προγράμματα Επιχειρηματικότητας

Μία ακόμα ενέργεια που πραγματοποιήθηκε από το Μάρτιο του 2011 έως σήμερα στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, ήταν η δωρεάν διάθεση των τριών προγραμμάτων επιχειρηματικότητας που ακολουθούν:

• Γενική Επιχειρηματικότητα

• Επιχειρηματικότητα για Γυναίκες

• Επιχειρηματικότητα για Νέους

Η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και διαρκή βελτίωση των ικανοτήτων σε μία ευμετάβλητη και άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας, οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην ελληνική οικονομία και οι ανάγκες της κοινωνίας για καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη όπως αυτές εκφράζονται και μέσω του προγράμματος «StartUp Greece» του Υπουργείου Ανάπτυξης, αποτέλεσαν το κίνητρο για τη διάθεση των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Ο συνολικός αριθμός συμμετοχών ανήλθε σε 30 άτομα και στους επιτυχόντες χορηγήθηκε βεβαίωση παρακολούθησης.
 

Author

ELT News

ELT News