Διδακτικές σειρές και τα προαιρετικά βοηθήματα στα ξενόγλωσσα μαθήματα

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τις Διδακτικές Σειρές και τα Προαιρετικά βοηθήματα Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας για τις Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις Γενικού Λυκείου, που μπορούν να υποβληθούν στην αρμόδια Διεύθυνση για κρίση, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο Γενικό Λύκειο για το σχολικό έτος 2017-2018, πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά στοιχεία:

A. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ

1. Οι διδακτικές σειρές που θα υποβληθούν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.): της Αγγλικής (3994/Γ2/30-08-1999 Υ.Α., ΦΕΚ Β΄ 1868), της Γαλλικής (2896/Γ2/16-08-2000 Υ.Α., ΦΕΚ Β΄ 1082), της Γερμανικής (ΠΔ 262/1997, ΦΕΚ Α΄ 189) για το Λύκειο. Η ύλη των διδακτικών σειρών θα πρέπει να καλύπτει το ισχύον Ωρολόγιο Πρόγραμμα.

2. Οι διδακτικές σειρές και τα προαιρετικά βοηθήματα θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις της διδακτικής των ζωντανών γλωσσών για μαθητές της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας.

3. Σειρά θεωρείται αριθμός τουλάχιστον δύο βιβλίων και πάντα με την προϋπόθεση ότι αυτά καλύπτουν τις ανάγκες του Προγράμματος Σπουδών της αντίστοιχης ξένης γλώσσας.

4. Στις διδακτικές σειρές και τα προαιρετικά βοηθήματα θα πρέπει να γίνεται ορθή χρήση της ξένης γλώσσας (Δηλαδή: να μην υπάρχουν ορθογραφικά, γραμματικά ή συντακτικά λάθη και να γίνονται ορθές γλωσσικές επιλογές ανάλογα με την επικοινωνιακή περίσταση. Ειδικότερα για τα Γερμανικά να εφαρμόζονται οι κανόνες της νέας ορθογραφίας.)

5. Επιλέξιμες διδακτικές σειρές είναι αυτές που συνοδεύονται από: Βιβλίο Μαθητή, Τετράδιο Εργασιών, Βιβλίο Καθηγητή, CD με ακουστικά κείμενα, οργανικά συνδεδεμένα με το Βιβλίο Μαθητή, το Τετράδιο Εργασιών και το Βιβλίο Καθηγητή. Εναλλακτικά, μπορεί το Βιβλίο Μαθητή και το Τετράδιο Εργασιών να περιέχονται σε έναν ενιαίο τόμο. Το Βιβλίο Καθηγητή μπορεί να είναι σε έντυπη ή ηλεκτρονική ψηφιακή μορφή.

Το Βιβλίο Καθηγητή θα πρέπει να περιέχει υποχρεωτικά:

- Γενική εισαγωγή για τη φιλοσοφία και την ειδική διδακτική προσέγγιση της διδακτικής σειράς.

- Αναλυτικές διδακτικές οδηγίες και συμβουλές ανά κεφάλαιο.

- Μεταγραφές όλων των ακουστικών κειμένων.

- Λύσεις όλων των ασκήσεων που περιέχονται στο Βιβλίο Μαθητή και στο Τετράδιο Εργασιών. Η έλλειψη ενός εκ των ανωτέρω στοιχείων καθιστά τις διδακτικές σειρές μη επιλέξιμες.

6. Διδακτικές σειρές παλαιότερες των 6 ετών δεν είναι επιλέξιμες. Ως εκ τούτου θεωρούνται επιλέξιμες οι διδακτικές σειρές με χρονολογία πρώτης έκδοσης το 2012 και εφεξής. Δύνανται να γίνουν δεκτές επικαιροποιημένες/βελτιωμένες εκδόσεις παλαιότερων διδακτικών σειρών, εφόσον έχουν υποστεί επικαιροποίηση του περιεχομένου και σημαντική βελτίωση της μεθοδολογικής προσέγγισης. Δεν γίνονται δεκτές διδακτικές σειρές ως επικαιροποιημένες/βελτιωμένες, στις οποίες δεν έχει γίνει επικαιροποίηση / αναμόρφωση / παρέμβαση τουλάχιστον του 20 % του παλαιότερου περιεχόμενου.

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: https://www.diorismos.gr/ekpaideush/27884/didaktikes-seires-kai-ta-proairetika-voithimata-sta-xenoglossa-mathimata

Author

ELT News

ELT News