Τι έχει συμβεί ακριβώς με την επάρκεια διδασκαλίας; FAQ

Οι αλλαγές στην χορήγηση επάρκειας έχουν προκαλέσει ανησυχία και σύγχυση σε αρκετούς εκπαιδευτικούς που έχουν άδεια διδασκαλίας μεν αλλά δεν έχουν τελειώσει κάποιο ξενόγλωσσο πανεπιστημιακό τμήμα. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τι έχει συμβεί ακριβώς με την επάρκεια διδασκαλίας.

Η επάρκεια καταργείται;

Ναι. Από εδώ και στο εξής μόνο πτυχιούχοι πανεπιστημίου μπορούν να διδάξουν τη γλώσσα που έχουν σπουδάσει. Οι κάτοχοι πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου C2 δεν παίρνουν πια άδεια διδασκαλίας. Άδεια διδασκαλίας θα μπορούν να πάρουν μόνο οι πτυχιούχοι των Τμημάτων της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή των Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, μετά από αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας των πτυχίων τους από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Επειδή όμως υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που είχαν υποβάλλει αίτηση για επάρκεια πριν αυτή καταργηθεί, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τα ξενόγλωσσα τμήματα των πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να ετοιμάσουν ένα πρόγραμμα διδακτικής και παιδαγωγικής κατάρτισης για την συγκεκριμένη κατηγορία. Το πρόγραμμα έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας από τα πανεπιστήμια και αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Το Υπουργείο Παιδείας θα ρυθμίσει και τα πρακτικά θέματα όπως κόστος, είσπραξη και επιμερισμός διδάκτρων κλπ. Κατά πληροφορίες το πρόγραμμα θα παρέχεται εξ αποστάσεως.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διδακτικής και παιδαγωγικής κατάρτισης μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι είχαν καταθέσει αίτηση για άδεια διδασκαλίας από 26/3/2014 μέχρι 8/2/17 και ΜΟΝΟΝ αυτοί. Το εν λόγω πρόγραμμα θα λειτουργήσει μόνο κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2017-2018 και 2018-2019. Μετά τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019, το πρόγραμμα δεν θα παρέχεται πλέον. Αρα όσοι είχαν καταθέσει αίτηση για επάρκεια διδασκαλίας από 26/3/2014 μέχρι 8/2/17 έχουν διορία δυο ετών.

Τι γίνεται με όσους έχουν ήδη την επαρκεια;
Όσοι έχουν πάρει την επάρκεια δεν επηρεάζονται. Η άδεια διδασκαλίας ισχύει κανονικά και μπορούν να εξακολουθούν να εξασκούν το επάγγελμα του καθηγητή ξένων γλωσσών χωρίς προβλημα.

 

Author

ELT News

ELT News