Προσωρινή απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών και ισχύουσα νομοθεσία καταβολής αποδοχών εργαζομένων

schools close covid

 

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, αποφασίστηκε η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, όλης της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες. Το μέτρο αφορά σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται απο το Υπ. Παιδειας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια.

Οι δομές αναστέλλουν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (αλλά όχι και την εξ'αποστάσεως), καθώς και συναθροίσεις, όπως σε εστιατόρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια κλπ. Οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά ενώ η έρευνα στα Πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών.

 

Προβλέπεται, επίσης, ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις οι οποίες  πλήττονται.

 

Ισχύουσα νομοθεσία και αποδοχές εργαζομένων

 

Στο πλαίσιο της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας, η ασθένεια εργαζόμενου αποτελεί λόγο δικαιολογημένης απουσίας από την εργασία, όμως το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων όπου επιβάλλεται στερεί από τους εργαζόμενους τον μισθό τους.

Στην παρούσα κατάσταση, της ανάγκης για λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του Κοροναϊού και η ιδίως α) την προληπτική κατ’ οίκον παραμονή ή νοσηλεία για προληπτικούς λόγους, β) την νοσηλεία των προσώπων, που έχουν προσβληθεί από τον ιό και γ) την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και σχολικών μονάδων επιβάλλεται η άμεση διευκρίνιση των επιπτώσεων στις εργασιακές σχέσεις των αναγκαίων μέτρων.

 

Περιπτώσεις καταβολής αποδοχών των εργαζομένων

 

Κανονικά καταβάλλονται οι αποδοχές των εργαζομένων σε περιπτώσεις απουσίας από την εργασία με απόφαση του εργοδότη στο πλαίσιο της υποχρέωσης του για προστασία της υγείας των εργαζομένων. Ειδικότερα εάν ο εργοδότης στο πλαίσιο της υποχρέωσής του για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων του και των πελατών του (άρθρο 42 του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, ν.3850/2010), κρίνει ότι για λόγους πρόληψης πρέπει

α) να απομακρύνει από την εργασία εργαζόμενο ή εργαζόμενους για ορισμένο χρονικό διάστημα ή

 β) να αναστείλει ο ίδιος τη λειτουργία της επιχείρησής του τότε καταβάλλει κανονικά αποδοχές στους εργαζόμενους.

 

Απουσία λόγω νοσηλείας

 

Η απουσία από την εργασία του, κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης για λόγους νοσηλείας ή πρόληψης κατά του κορωνοϊου, ο εργαζόμενος δικαιούται :
α) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως ενός μήνα, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει στην εργασία του ένα έτος
β) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως δεκαπέντε ημερών, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας αλλά δεν έχει συμπληρώσει έτος.

 

Περιπτώσεις που δεν καταβάλλονται οι αποδοχές των εργαζομένων

 

Δεν καταβάλλεται ο μισθός των εργαζομένων στην περίπτωση διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων με απόφαση Δημόσιας Αρχής για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊου.
Ειδικότερα εάν, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κοροναϊού αποφασιστεί από δημόσια αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του. Αυτός ο λόγος αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων οφείλεται σε ανωτέρα βία και συνεπώς ο εργοδότης δεν υποχρεούται σε καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων κατά την περίοδο αυτή.

 

Στις περιπτώσεις που με απόφαση δημόσιας αρχής, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων, ανασταλεί η λειτουργία ορισμένων σχολικών μονάδων, η τυχόν απουσία εργαζόμενων γονέων των παιδιών της σχολικής μονάδας, δεν καθιστά την απουσία τους δικαιολογημένη, όμως ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα να κάνει χρήση αδειών που προβλέπονται από το νόμο.

 

Πηγές: https://www.dikaiologitika.gr/ & https://www.minedu.gov.gr/

 

Author

ELT News

ELT News